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PI-72-0120 
 
From OPS Adv. Bul. no. 72-2 
 
Interpretations 
 
Relates to 49 CFR Part 191 
 
Question:  Is a gas leak that occurred inside a house reportable under 
the provisions of 49 CFR Part 191? 
 
OPS Interpretation: "...any leak...(an unintended escape of gas) that 
is caused by a defect or act on a pipeline facility over which the 
Department has jurisdiction is reportable under Part 191.  This 
assumes that the leak meets the other criteria for reporting that are 
stated in those regulations.  If, however, the defect or act, and the 
escape of the gas resulting therefrom occurs outside our jurisdiction, 
then it is not reportable under Part 191. 
 
..."To assist in carrying out the regulatory responsibility, Section 
12 of the Act requires operators to '...maintain such records, make 
such reports, and provide such information as the Secretary may 
reasonably require...'  Based upon this authority...reporting is 
required with respect to those pipeline facilities and activities 
where there is jurisdiction to act.  Requiring a report if incident 
that proximately results in the escape of gas and danger to the public, 
regardless of the physical location of that escape and danger, is a 
reasonable exercise of the authority." 
 
..."In short, if the act that causes the escape or danger occurs where 
there is authority to regulate a report is required regardless of the 
physical location of the escape." 
 
Relates to 49 CFR §192.195 
 
Question:  Is there any intent in §192.195 to limit the use of some 
types of overpressure protective devices that were previously 
permitted under certain conditions under the interim standards such 
as relief, monitoring, rupture discs, shut-off and series regulation? 
 
OPS Interpretation..."Except as specifically provided for in 
§192.195, there is no intent to limit the type of overpressure 
protection device that an operator may use.  The operator is free to 
choose the device...that will best suit his situation so long as it 
complies with applicable requirements of Part 192." 
 
Question:  What is the effect of the Occupational Safety and Health 
Act of 1970 upon the safety rules and regulation for the transportation 
of natural gas and liquids via pipeline? 
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OPS Interpretation:..."The regulations promulgated under the 
authority of the Occupational Safety and Health Act of 1970 and under 
the Natural Gas Pipeline Safety Act of 1968 are compatible as they apply 
to the different aspects of safety for which the Acts were enacted.  
The pipeline regulations apply to the safe transportation of natural 
and other gas and liquids by pipeline.  The Occupational Safety and 
Health regulations apply to the safety of the worker.  Where safety 
in transportation demands regulations affecting work conditions of 
workers then the Department of Transportation assume(s) 
jurisdiction." 
 
Relates to 49 CFR §195.210 
 
Question:  What would be the reaction of the pipeline safety office 
to the encroachment of a surface-holder upon the 50-foot restriction 
of §195.210? 
 
OPS Interpretation:..."The 50 foot restriction on §195.210 applies 
only to installation of the pipeline and does not affect any subsequent 
encroachment by a surface holder.  Once the pipeline is in place these 
regulations have no limitations on how close surface structures can 
be placed to the pipeline.  The terms of the operator's right-of-way 
would be the only limiting factor." 


